Minigolf Terra Nova ~ Nijkerkerstraat 12, 3882 PG Putten. Telefoon 0341 36 15 67 ~
Burgers and More


Geschiedenis

Geschiedenis Midgetgolf en Minigolf

In Engeland kende men het Midget(dwerg)-golf. Iets serieuzer was het "Pitch and Putt Golf" waar men de bal op de green gooide en vanaf die plek moest putten. In Duitsland speelde men "Kleingolf" en in Scandinavië was het Mini-golf. De spelregels volgens de FNMB.

In 1954 ontwierp de Zwitserse architect P. Bongni een midget-golfbaan met genormaliseerde hindernissen. Met de nodige kennis, techniek en oefening moest het mogelijk zijn, iedere hindernis met 1 slag te passeren en de put te halen, e.e.a. op een te berekenen manier.Dit systeem werd gepatenteerd en heet nog steeds, naar de ontwerper, Bongni-banen(lange banen). De lengte van deze banen inclusief hindernissen was 12-14 meter. Het had een buis-omranding en het baanmateriaal was beton of vilt. Bongni bouwde zijn banen hoofdzakelijk in parkachtige omgevingen, zodat het spel merendeels bij grote hotels beoefend kon worden en daardoor slechts voor een beperkte groep mensen toegankelijk was.

De Hamburgse zakenman Pless zag het op ongeveer dezelfde manier. Toch hebben beide systemen Europa en de landen daarbuiten veroverd. Doordat de banen nu overal gelijk waren, was het spelen van wedstrijden mogelijk geworden. De lengte van de banen en de hindernissen waren weliswaar genormaliseerd, men zal bij het bespelen van de banen merken dat iedere baan zijn eigen karakter heeft. Ieder spelsoort heeft zijn eigen competitie. Terwijl tussen lang (kan zowel beton als vilt zijn) en kort ook nog een Nederlands, Europees en Wereld kampioenschap gespeeld wordt.

Geschiedenis Terra Nova

In het kort de historie van “Terra-Nova”:
Het terrein hoorde oorspronkelijk bij de pastorie, Nijkerkerstraat 10 met de naam Zonnelust. De oorsprong ligt in 1890 toen het toen 3 hectare grote terrein door tientallen Puttenaren tot 1 meter diepte is omgespit vanwege een aanwezige oerbank. Ook werd er kompost aangebracht om de slechte grondkwaliteit te verbeteren. Uniek in die tijd. Op basis hiervan heeft Ds. Joh. Van der Zanden de Latijnse naam “Terra Nova” aan de vruchtenkwekerij had gegeven, opgericht voor zijn zonen. “Terra Nova” betekent nieuwe aarde.

In 1920 (geschat) heeft Jan van Essen het fruit gepacht, in die tijd was het heel gewoon, na een aantal jaren is daar de aankoop van de grond gekomen door Jan van Essen. De grondkwaliteit was echter niet goed genoeg en de oppervlakte te klein om voldoende opbrengsten te krijgen. Er kwam meer verkeer, vooral paard en wagen in die tijd en kwam er behoefte aan overnachtingsmogelijkheden en vraag naar vakantie op de Veluwe. In 1924 is het huidige hoofdpand gebouwd als pension. Dit betekende dat de kinderen op de hooizolder sliepen en de kamers bezet waren door de gasten. Tot 1961 behield het deze bestemming, daarna werd het een wegrestaurant annex chauffeurscafé.

Van 1962 tot 1976 was Gerrit van Essen degene de opgang van de economie en mede daardoor drukke jaren meemaakte. Daar kwam een einde aan toen de snelweg A 28 doorgetrokken werd van Amersfoort naar Zwolle en werd het weer rustiger.

Hoe we tot de minigolfbaan komen? Zie hier waar wij terecht kwamen in 1962 en in 1972 in de familie dit huisje werd aangekocht en momenteel ook te huur is. De sfeer en het weer daar zijn zeker van invloed geweest om zo’n baan te willen hebben en ons streven is ook de Zwitserse sfeer tot uiting te laten komen.

In 1976 kwam ondergetekende Peter in de zaak, eerst vier jaar als compagnon, daarna zelfstandig. Door de aanleg van de Van Geenstraat in 1979 veranderde de inrit en konden vrachtwagens moeilijk draaien en kwamen daardoor minder. Om de verminderde omzet op te vangen is het Nova-vrijetijdscentrum (inmiddels Matchpoint geheten) aangelegd in 1980. De gemeente heeft dit inmiddels aangekocht en alles is verwijderd.

Toch is de Tessiner golfbaan mijn wens gebleven. Ik ben in 1996 gestart met de aanleg van de minigolfbaan naar het ontwerp van Paul Bongni uit Locarno aan het Lago Maggiore in Zwitserland. Dit was de eerste in de wereld. In 1998 is de baan geopend, gelegen rond de centraal gelegen fontein met granieten reuzenkeien.

Inmiddels is er een groot overdekt (en zonodig te verwarmen) terras dat voldoet aan de eisen van deze tijd. Hier kunt u altijd terecht voor een hapje, een drankje en gratis Wifi. In 2015 is een inheemse vlindertuin aangelegd die het bekijken zeer de moeite waard is.

In 2017 is het restaurant gerestyled in de ROUTE 66 style en heet nu Burgers and More.

Ik wens u, mede namens alle medewerkers, een genoeglijke tijd bij ons toe.
Peter W. van Essen.

|Contact | Openingstijden |